Mer om våffeljärn - Modeller

”Det var bättre förr” - är ett vanligt citat som används när vi saknar det gamla och många personer känner att de gamla klassiska våffeljärnen i gjutjärn var absolut det bästa att använda vid gräddning. Det många glömmer är att dessa våffeljärn rök och sotade ganska mycket då man behövde använda extra mycket smör för att undvika så att våfflan ej brändes fast.

Det finns flera fördelar med att använda ett riktigt gjutjärn och den absolut största fördelen är att järnet inte tappar någon nämnvärd värme när du häller på smeten. Aluminium med telfon har en tendens att kylas av ganska så snabbt i jämförelse med ett gjutjärn då godset inte är lika tjocks vilket gör att det inte går att lagra lika mycket värme.

Tyvärr är nackdelarna fler än fördelarna när det gäller våffeljärn i gjutjärn och utbudet på marknaden talar tydligt att efterfrågan på dessa järn är mer eller mindre obefintligt. Några av de största nackdelarna är att de är vansinnigt tunga, osar mycket, stor risk för fastbränning med mera.

Det finns dock tillfällen då våffeljärn i gjutjärn är ett måste och det är när man befinner sig utanför elnätet d.v.s. ute i vildmarken men vill ändå kunna tillaga några våfflor över en grill eller direkt över den öppna elden. Våfflor ute i naturen är oftast oslagbart.

Därför är det viktigt att köpa ett bra våffeljärn som har styrkan till att komma upp i värme relativt snabbt när väl smeten landar på järnet. Det är också viktigt att värmen är jämnt fördelad på järnet, tyvärr finns det många våffeljärn som ej har jämn värmespridning.

Mitt mål med denna guide/hemsida är att få möjligheten att informarera mina besökare om hur man på bästa sätt gör goda våfflor, detta genom att tipsa om underbara recept samt verktygen som krävs för att kunna grädda frasiga våfflorna ordentligt.