Historian bakom Jungfrudagen och VÃ¥ffeldagen
Det är inte helt känt hur våffeldagen kom till eller varför den ligger samtidigt som Jungfru Marie Bebådelsedag men från vad forskare har kommit fram till är att det kan vara ett klassiskt hörfel som startade det hela.
Jungfru Marie Bebådelsedagen har vi firat i närmare 1500 år och är den dagen på Jesus gjorde sin nedkomst och att det är nio månader före jul. Den 25 mars var den dagen man firade Jungfru Marie men är nu idag en flytande helgdag som infaller någong gång mellan 22-28 mars.
Längre tillbaka i tiden kallades även denna dag för Vår Fru därav Vårfrudagen som de flesta har fått lära sig och det är här det blir intressant för på något sätt blev Vårfrudagen en våffeldag. Enligt många källor så är allt detta pågrund av ett hörfel då "vårfru" påminner om "våfflor". Detta var länge ett problem för Skåningar då de kallade denna dag för Fruedag då Skåne var danskt som inte på något sätt påminner om våfflor.
Något annat som även är känt är att man även hade extra tillgång till ägg och mjölk efter den långa vintern vilket kan även ha bidragit extra till våffelätandet i Sverige.
Faktum är att våfflor är något som har funnits i flera hundra år i Europa och man har hittat skrift som nämner våfflan redan 1185 dock så dröjde det närmare 500 år innan den kom till Sverige på 1600-talet.
Ganska intressant att en sådan häftig måltid kan hänga kvar så lång tid genom århundraren och än idag är det en väldigt populär rätt.