Blegiska våfflor från Bryssel
Här kommer ett perfekt recept för riktigt goda belgiska våfflor, tänk på att detta recept är för ungefär 20 belgiska våfflor.
Dessa ingredienser behöver du
- 40g jäst
- 4 dl vatten med bubblor t.ex. Loka / Ramlösa
- 500 gram mjöl
- 4 dl mjölk
- 1 krm salt
- 8 ägg
- 250 gram smält smör
Så här gör du smeten
- Denna smet är för belgiska våfflor d.v.s. du måste helst ha ett våffeljärn som gör belgiska våfflor men denna smet brukar även fungerar bra till våffeljärn som gör tjockare våfflor. Har du ett lite äldre våffeljärn brukar dessa fungera väldigt bra till denna smeten.
- Hemligheten med detta recept är egentligen mineralvattnet som ger det lilla extra lyftet i våfflan vilket gör att våfflan blir fluffig och lätt.
- Värm upp mineralvattnet så det blir ljummet och lös upp 40 gram jäst i det.
- Lägg ner mjölet i en skål och skapa en liten grop i mitten av mjölet, blanda sedan ner mineralvattnet / jästen långsamt till en jämn fin smet.
- Tillsätt mjölken och sedan saltet.
- Tillsätt sedan endast äggulorna med spara äggvitorna.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och sedan tillsätt det försiktigt till smeten och rör väldigt försiktigt i smeten.
- Nu är det dags att låta degen jäsa till sin dubbla storlek, glöm inte täcka över degen med en handduk eller något.
- Rör ner det smälta smöret och börja grädda dina belgiska våfflor.