Blegiska våfflor från Bryssel

Här kommer ett perfekt recept för riktigt goda belgiska våfflor, tänk på att detta recept är för ungefär 20 belgiska våfflor.

Dessa ingredienser behöver du

  • 40g jäst
  • 4 dl vatten med bubblor t.ex. Loka / Ramlösa
  • 500 gram mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 8 ägg
  • 250 gram smält smör

Så här gör du smeten

  • Denna smet är för belgiska vÃ¥fflor d.v.s. du mÃ¥ste helst ha ett vÃ¥ffeljärn som gör belgiska vÃ¥fflor men denna smet brukar även fungerar bra till vÃ¥ffeljärn som gör tjockare vÃ¥fflor. Har du ett lite äldre vÃ¥ffeljärn brukar dessa fungera väldigt bra till denna smeten.
  • Hemligheten med detta recept är egentligen mineralvattnet som ger det lilla extra lyftet i vÃ¥fflan vilket gör att vÃ¥fflan blir fluffig och lätt.
  • Värm upp mineralvattnet sÃ¥ det blir ljummet och lös upp 40 gram jäst i det.
  • Lägg ner mjölet i en skÃ¥l och skapa en liten grop i mitten av mjölet, blanda sedan ner mineralvattnet / jästen lÃ¥ngsamt till en jämn fin smet.
  • Tillsätt mjölken och sedan saltet.
  • Tillsätt sedan endast äggulorna med spara äggvitorna.
  • Vispa äggvitorna till ett hÃ¥rt skum och sedan tillsätt det försiktigt till smeten och rör väldigt försiktigt i smeten.
  • Nu är det dags att lÃ¥ta degen jäsa till sin dubbla storlek, glöm inte täcka över degen med en handduk eller nÃ¥got.
  • Rör ner det smälta smöret och börja grädda dina belgiska vÃ¥fflor.